Job Opportunities

For more than 35 years, Öhlins Racing produced advanced suspension systems and over the years, more than 200 world championship titles have been won with the help of our technology.

Today Öhlins Racing develops and manufactures shock absorbers, front forks and steering damper for motorcycles, cars and MTB. 97% of sales is exported to Europe, Japan and especially the United States. We are represented in 50 countries worldwide and our 250 dedicated employees strive daily to find functionality, performance and comfort for our customers worldwide.

 

Öhlins Racing AB söker nu en Konstruktör/Utvecklingsingenjör till Offroadgruppen.

Är viljan att vinna stark? Är du beredd att jobba hårt för att hjälpa dina kunder att ta steget högst upp på prispallen? Drivs du av att hela tiden förbättra dig och din produkt för att uppnå de resultat som krävs i en mycket konkurrenskraftig bransch?

Är du lockad av motorcyklar vid sidan av vägen, har du en civilingenjörs- alternativt högskoleutbildning inom mekanik, elektronik eller fordonsteknik, samt har några års erfarenhet inom konstruktion produktutveckling eller projektledning så kan du vara den vi söker.

Som konstruktör/utvecklare inom detta område förväntas du driva projekt och uppgifter från start till mål och vara delaktig i hela processen. Konstruktion av applikationer eller nya koncept, utprovning i labb, test på cyklar samt framtagning av produktionsdokument ingår i dina arbetsuppgifter. Till din hjälp har du ytterligare några hängivna ingenjörer, förare och tekniker som du jobbar tillsammans med. Arbetet sker mycket nära kunden och kommunikation med branschfolk kommer tillhöra vardagen. Det är ett jobb som kräver en driven person med hög förmåga att ta ansvar och komma till avslut.

I den här tjänsten så söker vi en konstruktör/ utvecklare som har fötterna väl förankrade inom mekaniksidan. Du bör ha ett starkt hjärta för offroad eftersom fokus för denna tjänst ligger inom MX- och Enduroområdet.
Merparten av arbetet är ritningsframtagning, konstruktion och dokumentering. CAD-programmet vi använder är NX7.5 så vana av detta eller liknande program är meriterande. Kunskaper om FEM eller annan simulering meriterande. Övrig datorvana med Microsoftprogram är ett krav, liksom förmågan att uttrycka sig obehindrat på engelska i tal och skrift.

Att vara tillgänglig på kort varsel kan vara meriterande.

Tjänsten är placerad vid företagets lokaler i Upplands Väsby men innefattar även resor till tävlingar, tester, tillverkare och andra möten med kunder över hela världen.

Har du ytterligare frågor, kontakta gruppchefen för Offroadgruppen, Torkel Sintorn, på telefon
08-590 025 25.

Din ansökan vill vi ha via mail senast den 24 September till rekrytering@ohlins.se
Skriv ”Konstruktör/Utvecklingsingenjör Offroad MC” som mailrubrik.

___________________________________________________________

Senior utvecklingsingenjör signalbehandling och reglerteknik

Vi söker dig som vill vara delaktig i framtagningen av framtidens mekatroniska fjädringssystem och därmed hjälpa våra kunder att åka snabbare, säkrare och komfortablare. CES, vår teknik för reglerbara stötdämpare som rönt stora framgångar på personbilsmarknaden, ska nu anpassas och införas på allvar även på motorcyklar och sportbilar och därför behöver vi nu förstärka vårt algoritmteam inom R&D Software med en senior utvecklingsingenjör.

Dina primära arbetsuppgifter blir att utveckla signalbehandlings- och regleralgoritmer för våra semi-aktiva fjädringssystem. Arbetet innebär både långsiktigt strategiskt arbete och praktiskt arbete med kundspecifika applikationer. Algoritmutvecklingen sker i nära samarbete med övriga mjukvaru- och systemutvecklingsteam.

Den ideala kandidaten för tjänsten är disputerad inom reglerteknik, signalbehandling eller motsvarande och har några års erfarenhet av produktutveckling samt är innehavare av A- och B-körkort. Alternativt är du civilingenjör E, F, Y, Z med gedigna kunskaper inom något eller båda områdena med minst sex års erfarenhet av arbete med liknande uppgifter i en industriell miljö.
Matlab/Simulink är ett av standardverktygen inom gruppen och det är viktigt att ha gedigna kunskaper och erfarenheter i dessa. Likaså är kunskap i C-programmering central då målsystemsimplementationen görs i C. Erfarenheter från fordonsindustrin, Automotive SPICE och ISO-26262 är meriterande.

Utöver formell kompetens lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper och vi tror vi att du är nyfiken, noggrann och kvalitetsmedveten, att du har förmågan att tänka kreativt och har kunskapen att förvandla idéer till verklighet samt att du har förmågan att förklara dina idéer för andra och göra det svåra enkelt. Att du är lösningsorienterad, prestigelös och en genuin lagspelare tar vi för givet! Du har erfarenhet av arbete i (komplexa) utvecklingsprojekt och för den här tjänsten ser vi gärna att du har erfarenhet och intresse av att arbeta i och leda mindre grupper och team. Att tala och skriva svenska och engelska flytande är ett måste då du i din roll kommer att ha såväl interna som externa kontaker dagligen. Då Öhlins är ett företag med internationell kundbas kan resor förekomma i tjänsten.

Som utvecklingsingenjör hos Öhlins ingår man i en tvärfunktionell utvecklingsorganisation med gedigen erfarenhet från motorsport, mekanisk konstruktion, elektronikutveckling och mjukvaruutveckling. Tillsammans arbetar vi med att i en agil miljö ta fram Öhlins framtida mekatroniska produkter som ska ge kunden den körupplevelse och prestanda som kan förväntas av en världsledande leverantör av stötdämpare.

På Öhlins värdesätter vi våra anställda och arbetar bland annat med individanpassad kompetensutveckling där du i samråd med din närmsta chef arbetar kontinuerligt för att vidareutveckla dig själv i din roll. För dig med passion för teknik och med en förmåga att kunna se både helheten och detaljer i ditt arbete erbjuds du en utvecklande och utmanande roll i teknikens framkant.

Tjänsten är placerad på Öhlins huvudkontor i Upplands Väsby.

Har du ytterligare frågor om tjänsten, kontakta Urban Herslöf, Manager R&D Software, på telefon 0706-104980 eller Urban Forssell, Vice President Mechatronic Systems, på telefon 0734-100359.

_____________________________________________________

Laboratoriechef – Upplands Väsby

Öhlins Racings starka varumärke är ett resultat av produkternas erkänt mycket goda prestanda och höga funktionssäkerhet. Ett mycket viktigt led i Öhlins produktframtagning är därför den rigorösa utprovning och validering av alla nya produkter, som sker i företagets välutrustade laboratorium i Upplands Väsby. Labbet består f n av totalt sex personer och är välförsett med avancerad utrustning, ex v:

Fyra dynamometrar med olika kapacitet Fyraxlig utmattningstestrigg
Flödesbänk Friktionsrigg
Mekaniska långtidsriggar Rullande landsväg
Utrustning för mätdatainsamling och analys

Labbet står inför en expansion under de kommande åren då vi ser en stor ökning av framförallt våra elektroniskt styrda produkter. Då vår nuvarande Laboratoriechef lämnar oss för nya utmaningar söker vi nu en erfaren och kvalificerad Laboratoriechef för att leda och utveckla labbet i Upplands Väsby

I rollen som Laboratoriechef blir Dina viktigaste arbetsuppgifter:

• Att leda och planera det löpande arbetet med framtagning av produktspecifika provningsmetoder, provning, mätdatainsamling, mätdata- och resultatanalys samt rapportskrivning.

• Att ansvara för att labbet fungerar som en kvalificerad rådgivare till konstruktionsavdelningarna i utvecklingsstadiet och att labbet aktivt medverkar vid trouble shooting vid ev. problem i produktionen eller på marknaden.

• Då standardtestutrustning finns tillgänglig i liten utsträckning blir Du ansvarig för att labbet har kompetens och resurser att utveckla och ofta även bygga egen provningsutrustning.

• Ansvar för att externa provningsorgan anlitas vid ex v haverianalyser, dragprov, korrosionsprov och provning av elektriska komponenter.

Öhlins Racing är certifierat i enlighet med ISO/TS 16949. Standarden förskriver bl a en omfattande process för framtagning av nya produkter – Advanced Product Quality Planning (APQP), som vi lever efter. Som Laboratoriechef får du en central roll när det gäller att säkra att alla nya produkter provas och valideras i enlighet med APQP-kraven. Som Laboratoriechef har Du fullt personal- och budgetansvar liksom ansvar för hälsa och miljö inom området.

Du rapporterar till Vice President Conventional Systems och ingår i affärsområdets ledningsgrupp.
Din personliga insats som Laboratoriechef har mycket stor betydelse för företagets framtida konkurrensförmåga och innebär också goda möjligheter till personlig utveckling inom företaget.

Lämplig bakgrund för rollen som Laboratoriechef är civilingenjörsutbildning inom ex v teknisk fysik,
Farkostteknik, maskinteknik, mekatronik och med gedigen erfarenhet från arbete i provningslabb med avancerade provnings- och mätmetoder.

Naturliga ledaregenskaper med gedigen erfarenhet från arbete i ledande roll (förman, projektledare, gruppchef etc.) och med god förmåga att skapa engagemang hos Dina medarbetare är en förutsättning för att lyckas i rollen, liksom hög integritet och god samarbetsförmåga.

Vi förutsätter att Du är mycket väl förtrogen med olika mätsystem och -metoder liksom med mätdatainsamling och -analys. Vana vid användning av avancerade styrsystem, kunskap i reglerteknik liksom erfarenhet av analysprogram typ Simulink i Matlab är viktigt för rollen.

Det är viktigt att Du är utpräglat analytisk lagd och har förmåga och genuint intresse av att sätt Dig in på djupet i företagets produkter och deras användning. Grundläggande kunskaper och en ambition att lära mer inom områden som materialteknik, hållfasthetslära, hydraulik och fordonsdynamik är en stor fördel i rollen som Laboratoriechef. Med tanke på vår framtida expansion inom elektroniskt styrda produkter är en mekatronisk bakgrund meriterande.

Intresse för bilar och/eller motorcyklar är inget krav men gör naturligtvis jobbet ännu roligare för Dig. Koncernspråket är engelska, som Du måste behärska muntligt och skriftligt.

Vill du ha mer information om tjänsten kan du kontakta Lars Macklin, Vice President Conventional Systems, på telefonnummer: 08-590 025 35.

Din ansökan skickar du via mail till rekrytering@ohlins.se senast 17 augusti.
Märk din ansökan med ”Laboratoriechef”

____________________________________________________________

Systemingenjör

Vi söker dig som vill vara delaktig i framtagningen av framtidens elektroniskt styrda fjädringssystem och därmed hjälpa våra kunder att åka snabbare, säkrare och komfortablare. CES, vår teknik för reglerbara stötdämpare som rönt stora framgångar på personbilsmarknaden, ska nu anpassas och införas på allvar även på motorcyklar och supersportbilar. Vi behöver därför förstärka våra systemutveckling inom gruppen R&D Mechatronics och söker en ny medarbetare. 

Som systemingenjör inom R&D Mechatronics ingår man i en tvärfunktionell utvecklingsavdelning med gedigen erfarenhet från motorsport, mekanisk konstruktion, elektronikutveckling och mjukvaruutveckling. Tillsammans arbetar vi med att i en agil miljö ta fram Öhlins framtida mekatroniska produkter som ska ge kunden den körupplevelse och prestanda som kan förväntas av en världsledande leverantör av avancerad fjädringsteknik.

Arbetet görs tvärfunktionellt och omfattar hela utvecklingskedjan från idé, planering, kravhantering och design till implementering, test och verifiering. I arbetsuppgifterna ingår även testning i lab, på bana och på landsväg. För dig med passion för teknik och med en förmåga att kunna se både helheten och detaljer i ditt arbete kan vi erbjuda en utvecklande och utmanande roll i teknikens framkant.

Vi ser att du som söker är civilingenjör med inriktning E, F, D, Y, Z eller motsvarande. Du har goda kunskaper inom system- och mjukvaruutveckling och har troligen arbetat med detta i några år efter examen, gärna inom fordonsindustrin.

Öhlins lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och vi tror vi att du är nyfiken, noggrann och kvalitetsmedveten, att du har förmågan att tänka kreativt och kunskapen att förvandla idéer till verklighet. Att du är lösningsorienterad, prestigelös och en genuin lagspelare tar vi för givet!

Att tala och skriva svenska och engelska flytande är ett måste då du i din roll kommer att ha såväl interna som externa kontaker dagligen. Då Öhlins är ett företag med internationell kundbas kan resor förekomma i tjänsten.

Tjänsten är placerad vid Öhlins huvudkontor i Upplands Väsby.

Har du frågor om tjänsten kontakta chef för R&D Mechatronics, Atsushi Ishii, på telefon 08-54602616. För allmänna frågor om Öhlins, kontakta chef för HR, Ulf Lindblad på 08-546026618

Ansökan skickar du till rekrytering@ohlins.se.
Märk ansökan med ”Systemingenjör" 

______________________________________________________

Technical Specialist Solid Mechanics - FEM Simulation

Öhlins are investing heavily in CAE methods and tools to increase our competitiveness and improving product performance and quality and shorten lead times.

We are now looking to increase our CAE team with a Technical Specialist in Solid Mechanics and FEM (Finite Element Method) Simulation that can become a key person and help us realize our vision of Simulation Driven Product Development.

As a Technical Specialist in Solid Mechanics and FEM Simulation, you have a very strong theoretical knowledge in the areas of mechanical behavior of materials, linear and non-linear finite element analysis and its numerical methods. In addition, you are able to develop and perform simulations in this field using state of the art commercial tools and/or recognized open-source or proprietary libraries. 

In this position, you are expected to develop and perform accurate 3D FEM calculations of different Öhlins suspensions components in order to assess several aspects of their structural behavior. You will investigate broad design assignments of great scope and complexity, working closely with other analysts, design engineers and testing groups in order to meet all project objectives. You’ll provide design recommendations and physical insights on time and with technical reports based on the outcomes of your FEM simulations. In addition, you are expected to maintain and develop connections with research institutions and software partners. Also, as a communicative team-player, you will spread your solid mechanics and FEM numerical modeling knowledge by coaching and supporting design engineers and students.

The essential duties and responsibilities for your position can be summarized as follows:
• Utilize structural analysis simulation capabilities at Öhlins Racing AB to model and investigate the static, transient and modal structural behavior of advanced vehicle suspension components using the ANSYS Workbench software package.
• Focus on analysis both a system assembly level and at a detailed component level, investigating different material properties, non-linear material behavior, non-linear contacts, fatigue, corrosion etc..
• Development and maintenance of proprietary libraries capturing specific physical effects and/or physical phenomena using ANSYS APDL language.
• Lead efforts for conducting batch studies, Design of Experiments (DOEs) and sensitivity analysis for specific assigned projects.
• Open to the understanding of other simulation environments such as 1D modeling, CFD, FSI and work to investigate possible weak couplings and co-simulation strategies.

The ideal candidate for the position holds a Ph.D. degree in Mechanical Engineering, Aerospace Engineering or Equivalent Engineering field with at least 2 years’ experience or a M.Sc. degree in Mechanical Engineering, Aerospace Engineering or Equivalent Engineering field with at least 6 years’ experience. A background with a strong focus in R&D both at an industrial and academic level is required.

Öhlins puts great emphasis on your personal characteristics and we believe that you are curious, meticulous and quality-conscious, that you have the ability to think creatively and the knowledge to turn ideas into reality. That you are solution-oriented, humble and genuine team player, we take for granted!

To speak and write Swedish and English fluently is a must when you are in your role, since you will have both internal and external contacts on a daily basis.

This position is located at Öhlins headquartered in Upplands Väsby, alternatively at Öhlins office in Jönköping.

If you have further questions about this position, please contact Matteo Pelosi, Technical Specialist, phone 0703-202373 or Urban Forssell, Vice President Mechatronic Systems, phone 0734-100359.

Send your application & CV to rekrytering@ohlins.se.
Mark the application: ”Technical Specialist Solid Mechanics - FEM simulation"

______________________________________________________

Projektledare Produktutveckling

Som Projektledare inom Produktutvecklingen kommer dina arbetsuppgifter bestå av att leda utvecklingsprojekt mot våra fabrikskunder. Du ansvarar för att nya produkter utvecklas och valideras i enlighet med ställda krav samt håller kontakten med berörda kunder och leverantörer.

De tekniska aspekterna i projekten har stor tyngd, så ett stort teknikintresse och god förståelse för tekniska sammanhang krävs. Du kommer bl a att ansvara för följande aktiviteter i projekten: kravhantering, konstruktion, produktvalidering, komponentupphandling, kundkommunikation, dokumentation samt resurs- och budgetuppföljning. Vi ser också gärna att du är med i utvecklingen av vår metodik för projektledning och vårt projektledningssystem.

Till din hjälp kommer du att ha en projektgrupp bestående av representanter från konstruktion, inköp, lab. m.m. I dina arbetsuppgifter ingår även att rapportera om projektets fortlevnad till styrgrupp och kund samt utveckla, underhålla och eventuellt utbilda i vårt projektstyrningssystem.

Vi befinner oss i en intressant expansionsfas där höga krav kommer att ställas på vår förmåga att hantera projekt och leverera till drivande kunder. Detta gör att du måste ha en operativ projektledningskompetens samtidigt som du har en strategisk syn på projektledningsarbetet.

Vi tror att du är civilingenjör gärna med en mekatronisk bakgrund- eller motsvarande inriktning. Tjänsten kräver några års erfarenhet av att arbeta som projektledare för produktutvecklingsprojekt. Erfarenhet från fordonsindustrin och/eller tillverkningsindustrin samt från att arbeta med och i projektstyrningssystem som t ex APQP är högst meriterande.
Arbetet innebär en del resor då våra kunder och leverantörer finns i framförallt Europa och Japan. Vi verkar i en internationell miljö så goda kunskaper i engelska är ett krav.

Vi lägger mycket stor vikt vid din personlighet. Du är kommunikativ, ansvarsfull och drivande. Du har förmåga att skapa förtroende och kan entusiasmera olika sorters människor för att tillsammans uppnå resultat.

Vill du ha mer information om tjänsten kan du kontakta Peder Wiegurd, Gruppchef för projektledare inom Conventional Systems, på telefonnummer: 08-590 025 06 eller 070-845 49 46.

Din ansökan skickar du via mail till rekrytering@ohlins.se senast 15 augusti.
Märk din ansökan med ”Projektledare Produktutveckling”

______________________________________________________

Utvecklingsingenjör/Konstruktör till avdelningen MC Road & Track

Gillar du att arbeta i en organisation där utveckling står i centrum och vill du vara med och utveckla morgondagens stötdämparprodukter för landsvägsmotorcyklar? Öhlins Racing har nu en ledig tjänst som konstruktör på avdelningen MC Road & Track. Vi söker en civilingenjör med flera års konstruktionserfarenhet inom mekanik och/eller hydraulik.

Arbetet består av att ta fram ritningar, produktionsunderlag och dokumentation för våra volymprodukter till OEM-marknaden. Du kommer även att ansvara för framtagning och genomförande av testprogram i samråd med projektledare, testlab och kund. Vi står just nu inför utmaningen att ta fram ett helt nytt produktprogram vilket kommer ställa stora krav på innovativ förmåga och ett strukturerat arbetssätt.

Kunskaper i CAD-modellering och allmän datorvana är ett krav. Då Öhlins agerar på en internationell marknad måste du utöver svenska behärska engelska obehindrat i tal och skrift. Du har en utpräglad analytisk förmåga och är van att utreda och komma med väl underbyggda lösningar på såväl stora som små konstruktionsproblem. Du har god mekanisk förståelse och ett mekaniskt handlag. Kvalitet i arbete och slutprodukt är ledord.

Produktutvecklingen sker i projektform. Erfarenhet från ISO/TS-16949 eller liknande kvalitetsledningssystem är meriterande. Du kommer delta i flera parallella projekt varför ett strukturerat arbetssätt är en förutsättning. Stor vikt läggs även vid ditt personliga engagemang.

Tjänsten är placerad vid företagets lokaler i Upplands Väsby.

Har du ytterligare frågor om tjänsterna är du välkommen att kontakta
Magnus Wallén, chef för MC R&T, 08-590 025 01

Din ansökan vill vi ha via mail senast den 15 augusti 2014 till rekrytering@ohlins.se
Skriv ”Utvecklingsingenjör/Konstruktör MC R&T” som mailrubrik.

______________________________________________________

Öhlins Asia Co. Ltd, is now looking for an Technical Specialist in Thailand

Main Responsibilities

In this position you are responsible for the laboratory and the work shop. This includes being responsible for the technical equipment and to manage the service department, technical support and also race support   

You will support the engineers with measuring and test of vehicles and parts. You will also build prototypes and samples as masters or test material. Furthermore, you support the quality department with test and analysis, including analysis of claims. Technical support to the production department including fixtures, set up and machine work. You will also manage and develop the technicians, 1-6 persons, and also give race and technical support to marketing.      
In this position you report to General Manager Engineering and to CEO.   
    
Education & background

You have direct experience of mechanical work and preferable experience from MC or automotive industry. You also need experience in people management .  

We are looking for a flexible and hands on person, who can easily adapt to a high energy team in a rapidly developing organization. You must be able to write and speak English fluently and preferable also Thai.

You are committed and able to work under pressure and to meet deadlines. You are detailed and organized and good record keeping. For this position you need to be self-managed,  disciplined, good people skill and culturally tolerant.

Apply or contact us for further information

If you would like further information about the job please contact by email, paul.hugo@ohlins.com. We look forward to receiving your application, CV and relevant certificates on email: hr.asia@ohlins.com

___________________________________________________________

Examensarbeten system, mjukvara och CAE

Öhlins satsar allt mer av de totala utvecklingsresurserna på utvecklingen av elektroniskt styrda fjädringssystem för olika typer av fordon. Målet är att utveckla framtidens elektroniskt styrda fjädringssystem och därmed hjälpa våra kunder att åka snabbare, säkrare och komfortablare.
Som aktuatorer i systemen används dels stegmotorer, dels egenutvecklade, avancerade solenoidstyrda hydraulventiler. Denna ventilteknik, som kallas CES och som Öhlins utvecklar vid sitt kontor i Jönköping, har rönt stora framgångar på personbilsmarknaden och ska nu anpassas och införas på allvar även på motorcyklar och supersportbilar.Öhlins utvecklar även egna ECUer och egen mjukvara till dessa for att reglera fjädringens karaktär beroende på körfall och förarens önskemål. En viktig avvägning är den mellan komfort och prestanda och här spelar signalbehandlings- och regleralgoritmerna en mycket viktig roll. För detta och för att ytterligare kunna förfina vår stötdämpar- och ventilteknik satsar vi även allt mer på modellering och simulering mha Matlab/Simulink, AMESim och CarSim/BikeSim och andra CAE-tekniker, främst FEM-,CFD- och FSI-beräkningar som vi göra mha ANSYS, OpenFoam och andra verktyg. Detta ger oss möjligheter att snabbt och kostnadseffektivt analysera och förbättra olika designlösningar. Vår vision är att uppnå en simuleringsdriven utvecklingsprocess för våra olika produkter och komponenter.

Kopplat till ovanstående har vi identifierat ett antal idéer for examensarbeten lämpliga för Masters-studenter med inriktning mot elektronik, mekatronik, programmering, signalbehandling, reglerteknik, modellering och simulering samt CAE (FEM, CFD, FSI).

Examensarbetena kan utföras på Öhlins huvudkontor i Upplands Väsby eller på Öhlins kontor i Jönköping.

System, mekatronik, elektronik: Atsushi Ishii, atsushi.ishii@ohlins.se
Programmering, signalbehandling, reglerteknik: Urban Herslöf, urban.herslof@ohlins.se
CAE ( FEM, CFD, FSI): Matteo Pelosi, matteo.pelosi@ohlins.se

Vi söker dig som har ett genuint teknikintresse, goda studieresultat och är en bra lagspelare som har lätta att samarbeta med andra.

Mer information om företaget hittar du på www.ohlins.com

Om du är intresserad av att göra examensarbete på Öhlins och tror att du är rätt kandidat, skicka din ansökan inkl. personligt brev, CV och betygsutdrag till rekrytering@ohlins.se. Märk ansökan med "Examensarbete, system, mjukvara och CAE".

______________________________________________________